AMSTERDAM - Winkels en internetproviders kunnen nu losse nummers online verkopen waardoor artiesten hun geld kunnen krijgen. De muziekindustrie introduceerde maandag een speciale code die achterhaalt welke nummers er online verkocht worden.

De internationale brancheorganisatie van de muziekindustrie (IFPI) en de Amerikaanse belangenbehartigingsorganisatie van de platenmaatschappijen (RIAA) bedachten het systeem. Ieder verkocht liedje krijgt een uniek serienummer. Dit nummer wordt doorgegeven aan de platenmaatschappij en auteursrechtorganisatie.

De woordvoerder van de IFPI zegt dat het systeem niet ontworpen is om bij te houden hoeveel nummers terecht komen bij muziekuitwisseldiensten. De uitwisseldiensten zijn volgens de muziekindustrie verantwoordelijk voor de dalende verkopen.

Verschillende platenmaatschappijen proberen eigen betaalde uitwisseldiensten op te zetten. Maar deze boeken weinig succes. Dit nieuwe systeem maakt het voor derden makkelijker losse nummers te verkopen. De IFPI hoopt hiermee de internetpiraterij deels te stoppen.