BRUSSEL - De 27 EU-landen gaan instemmen met de lagere tarieven voor mobiel bellen in het buitenland, zoals die dinsdag waren afgesproken tussen EU-voorzitter Duitsland, het Europese Parlement en de Europese Commissie.

Dat bleek woensdag tijdens overleg van de EU-ambassadeurs. De ministers van Verkeer van de EU-landen zullen het akkoord binnenkort formeel bekrachtigen. De verwachting is dat de meeste consumenten in de loop van juni kunnen profiteren van de nieuwe tarieven.

Mobiel bellen vanuit of naar een ander EU-land kost dan maximaal 49 cent per minuut, inclusief btw. In de jaren erna daalt het naar 46 en 43 cent. In het buitenland gebeld worden gaat dan 24 cent kosten, later dalend naar 19 cent. Momenteel kost bellen in het buitenland gemiddeld 1 euro per minuut.

Bellers moeten volgens het compromis zelf gaan aangeven bij hun gsm-aanbieder dat ze gebruik willen maken van het lage tarief. Het akkoord regelt niets voor abonnementsprijzen per maand.

Wegkapen

De telecombedrijven krijgen na inwerkingtreding van de EU-wetgeving begin juni een maand de tijd om hun klanten de nieuwe tarieven aan te bieden. Maar de verwachting is dat veel bedrijven - nu ze toch moeten verlagen - de vlucht naar voren kiezen om met het eerder invoeren van goedkopere tarieven nog wat klanten bij de concurrent weg te kapen.

De Europese Commissie hamert al tijden op lagere tarieven voor grensoverschrijdend bellen in Europa. De gsm-bedrijven maken nu schandalig veel winst op het internationale gsm-verkeer en belemmeren zo de Europese eenwording, stelde EU-commissaris Viviane Reding (informatietechniek) recentelijk.