AMSTERDAM - Paypal heeft een Europese banklicentie verworven. Dat maakt het voor de online betaaldienst gemakkelijker om binnen de EU uit te breiden. In verband met de licentie verhuist Paypal zijn Europese hoofdkantoor naar Luxemburg.

In Nederland, waar Paypal sinds een jaar een lokale versie aanbiedt, zou de dienst inmiddels een miljoen gebruikers hebben, al zijn die niet allemaal actief. Christopher Coonan, topman van Paypal in Zuid-Europa en de Benelux, ziet in Europa de sleutel tot verdere groei van de onderneming. De banklicentie moet daar aan bijdragen.

Tot nu toe opereerde de betaaldienst, die wereldwijd 143 miljoen gebruikers zegt te hebben, op de Europese markt vanuit Groot-Brittannië. Regelgeving verhinderde in veel gevallen dat het Paypal, een dochter van veilingsite eBay, rechtstreeks zaken doet met andere bedrijven. De banklicentie maakt dat wel mogelijk.

Coonan denkt dat de licentie voor meer duidelijkheid kan zorgen bij Europese webwinkels en andere bedrijven waar Paypal zaken mee doet.

Creditcards

De licentie stelt Paypal ook in staat om andere bankdiensten aan te bieden, maar Coonan zegt daarvoor geen concrete plannen te hebben. Wel geeft Paypal in sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met andere banken creditcards uit.

Google Checkout

Internetgigant Google lanceerde in april een Britse versie van de eigen betaaldienst Google Checkout. Tot die tijd was de dienst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Google verwacht de dienst snel uit te breiden naar de rest van de wereld.

Toch ziet Coonan Google niet als bedreiging. "Checkout is op dit moment alleen maar een schil om creditcardbetalingen met Visa en Mastercard. Paypal biedt veel meer mogelijkheden. Bovendien is ons marktaandeel in de Verenigde Staten sinds de introductie van Checkout alleen maar toegenomen."