WASHINGTON - Meer dan een derde van alle software in de wereld is illegaal gekopieerd. Deze piraterij kost de software-industrie jaarlijks bijna 40 miljard dollar (29 miljard euro).

Dat blijkt uit een studie door het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC in opdracht van Business Software Alliance.

Uit de studie blijkt dat de wereldwijde inkomstenderving voor softwarebedrijven door piraterij in 2006 met meer dan 5 miljard dollar is toegenomen, een stijging van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij verwachte software-uitgaven van 350 miljard dollar over de komende vier jaar kan piraterij in die periode wereldwijd meer dan 180 miljard dollar gaan kosten, aldus de onderzoekers.

Europese Unie

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat in meer dan de helft van de 102 landen die zijn onderzocht meer dan 60 procent van alle software illegaal is. In de Europese Unie is dat 36 procent en in de Verenigde Staten 22 procent. Dat leidde vorig jaar tot omzetderving voor softwarebedrijven in de EU van 11 miljard dollar en 7,3 miljard dollar in de VS.

China

De piraterij van software is het hoogst in China met 82 procent en in Rusland met 80 procent. Dat is wel minder dan drie jaar geleden toen de percentages respectievelijk 92 en 87 procent bedroegen.

Alleen al in China leidde de afgenomen piraterij over de afgelopen drie jaar met tien procentpunten tot 864 miljoen dollar aan extra inkomsten voor softwarebedrijven, aldus IDC.