LOS ANGELES - Microsoft heeft bijna veertig miljoen exemplaren verkocht van zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista sinds de lancering op 30 januari.

Dat zei Microsoft-oprichter Bill Gates dinsdag op een conferentie in Los Angeles.

Volgens Gates verloopt de verkoop van Vista voorspoediger en sneller dan verwacht. Vista is de opvolger van Windows XP waar meer dan 95 procent van de computers in de wereld op draaien.

Vista is het eerste nieuwe besturingssysteem dat is uitgebracht door 's werelds grootste softwarebedrijf in vijf jaar.

Twijfels

Microsoft presenteerde al eerder optimistische cijfers over de verkopen van Windows Vista. In de eerste twee maanden zouden twee keer zo veel exemplaren van Vista zijn verkocht als vijf jaar eerder van Windows XP.

Critici betwijfelen echter of het nieuwe besturingssysteem werkelijk een succes is: de goede cijfers zijn volledig te verklaren uit de toegenomen pc-verkopen, menen zij.

Kat uit de boom

Veel consumenten zouden de kat nog even uit de boom willen kijken. Volgens een Amerikaans marktonderzoek overwegen maar weinig pc-gebruikers binnen een jaar over te stappen. Ze wachten tot de eerste kinderziektes verholpen zijn, of denken dat hun computers niet aan de zware systeemeisen van Vista voldoet.

Met name zakelijke klanten lijken de nieuwe Windowsversie nog te mijden. Onlangs besloot computerfabrikant Dell om weer systemen met Windows XP te gaan verkopen, toen klanten daar massaal om bleken te vragen.