AMSTERDAM - Niet alles dat Google aanraakt, verandert meer in goud. Het bedrijf krijgt meer en meer te maken met kritiek en negatieve publiciteit, waarschuwt financieel analist First Global.

Het adviesbureau heeft zijn prognoses voor het aandeel Google naar beneden bijgesteld. First Global verwacht niet langer dat Google het beter zal doen dan het marktgemiddelde.

Google-fobie

Oorzaak is de opkomst van 'Google-fobie'. Recente nieuwsontwikkelingen zouden ertoe bijdragen dat Google steeds kritischer wordt benaderd. Zo spande onlangs het mediaconcern Viacom een proces tegen het bedrijf aan vanwege grootschalige auteursrechtenschending op videosite Youtube, eigendom van Google. Viacom eist een miljard dollar schadevergoeding.

Youtube-concurrent

Bovendien kondigde een consortium van concurrenten, waaronder NBC Universal en News Corp., onlangs aan een concurrent van Youtube te gaan lanceren. Die dienst zou beschikking krijgen over al van populaire tv-series en Hollywood-producties, die gratis integraal te bekijken zijn.

Volgens First Global zal het aandeel Google daardoor de komende tijd onder druk komen te staan. De beurswaarde van de internetgigant bedroeg in april ongeveer 150 miljard dollar.