BRUSSEL - Mobiel bellen vanuit een ander EU-land kost binnenkort maximaal 49 cent per minuut. In de jaren erna daalt dat naar 46 en 43 cent per minuut inclusief btw.

Dat is de kern van een compromis dat grote fracties in het Europees Parlement en huidig EU-voorzitter Duitsland dinsdag hebben gesloten. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten nog instemmen. Bij goedkeuring in mei en juni zouden de tarieven mogelijk al half juli kunnen ingaan, dus nog aan het begin van de zomervakantie.

Bellers moeten volgens het compromis zelf aangeven bij hun gsm-aanbieder dat ze gebruik willen maken van het lage tarief. Anders worden ze pas drie maanden later automatisch ingedeeld in dit tarief. Sommigen kiezen liever voor abonnementsvormen waarbij ze nog goedkoper kunnen bellen. Het EU-akkoord regelt niets voor abonnementsprijzen per maand.

Momenteel worden veel gsm-bellers bij thuiskomst verrast met torenhoge rekeningen: het bellen blijkt onverwachts enkele euro's per minuut te hebben gekost. Gemiddeld betalen zij nu iets meer dan 1 euro per minuut.

Ontvangen

Het compromis maakt ook het ontvangen van gsm-gesprekken in een ander EU-land goedkoper: hooguit 24 cent per minuut. Dat daalt een jaar later naar 22 cent en weer een jaar later naar 19 cent.

"Eigenlijk ben ik tegen overheidsingrijpen in marktprijzen, maar dankzij wat aanpassingen vind ik het toch een goede zaak", zei Europees Parlementslid Toine Manders (VVD). "Zo wordt tevoren heel duidelijk wat consumenten maximaal gaan betalen. En afgesproken is dat de regeling over drie jaar vervalt. Dan moeten nieuwe afspraken worden gemaakt."

Compromis

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey verwacht volgende week grote steun bij een stemming in het Europees Parlement, vooruitlopend op een besluit van ministers van Telecommunicatie op 8 juni. "Liever hadden we de prijzen eerder en sterker verlaagd, maar dit is het compromis. Het wordt beter dan het was."

Bekend is dat veel Zuid-Europese landen bezwaren hadden tegen de prijsverlagingen. De staatsbedrijven in deze landen verdienen nu miljarden euro's aan de gsm-ende vakantiegangers.

De Europese Commissie hamert al tijden op lagere tarieven voor grensoverschrijdend bellen in Europa. De gsm-bedrijven maken nu schandalig veel winst op het internationale gsm-verkeer en belemmeren zo de Europese eenwording, stelde EU-commissaris Viviane Reding (informatietechniek) recent.