DEN HAAG - Bellen van een vaste telefoon naar een mobieltje wordt goedkoper. Volgens de toezichthouder op de telecommarkt Opta besparen consumenten over een periode van drie jaar zo'n 190 miljoen euro.

Bekijk video

De Opta heeft besloten dat 'mobiele' aanbieders minder kosten in rekeningen mogen brengen bij vaste telefonieleveranciers als iemand van een vaste lijn naar een mobieltje belt. In drie stappen gaat het tarief omlaag met bijna 5 cent per minuut.

Nu bedragen de kosten nog 12 cent, op 1 juli 2009 moet dat 7 cent zijn. Deze verlaging moet worden doorberekend aan de consument.

Monopoliepositie

Mobiele telefonie-aanbieders hebben volgens de Opta een monopoliepositie op hun eigen netwerk. De onderhandelingspositie van vaste telefoniebedrijven is onvoldoende om lagere tarieven af te dwingen, aldus de waakhond. Daarom is ingrijpen gerechtvaardigd, vindt de toezichthouder.

De mobiele telefoniebedrijven, zoals Vodafone, Orange, T-Mobile en KPN, hebben zelf al afspraken gemaakt over lagere tarieven. Ook hebben ze aangegeven niet in beroep te gaan tegen het besluit van de Opta. Daardoor worden lange rechtszaken vermeden.