WASHINGTON - Saddam Hussein afzetten, is in het oorlogssimulatie spelletje "Gulf War 2" nog het makkelijkste gedeelte. Maar wat erna moet gebeuren, is een stuk lastiger.

De onlinespelers nemen de rol aan van de Amerikaanse president George W. Bush. Ze ontvangen regelmatig briefings van personen als minister van defensie Donald Rumsfeld, minister van buitenlandse zaken Colin Powel en de binnenlandse veiligheidsadviseur Condoleezza Rice.

Aanval op Irak

Het spel begint met de val van Baghdad maar wordt vervolgd door een Iraakse anthrax aanval op Israël, een nucleaire aanslag, een opstand in Saudi Arabië en een Koerdische staatsgreep in het noorden van Irak.

Als het lichaam van Saddam Hussein is gevonden, moet de speler één van de drie look-alike opvolgers kiezen die snel een militaire achterban moeten vergaren om een angstig Iran af te weren.

Er ontstaan anti-Amerika groepen in Egypte, Jordanië, Libanon, Syrië en Pakistan. Uiteindelijk worden ze geronseld door militante groepen en nucleaire oorlogsgekken zijn geboren.

"Dit is een schets van de meest aannemelijke uitkomst van de nieuwe oorlog in de Golf", vermeldt de site www.idleworm.nl, homepage van het spel dat in november 2002 door de 33-jarige Dermot O'Conner is gemaakt.

O'Conner, een computeranimator die drie jaar gelden verhuisde van Ierland naar Californië, haalde zijn informatie uit interviews en berichten van de Atlantic Monthly, The Washington Post, The New York Times, the Times, the Guardian and de Australian Sunday Herald.

Oorlogsrisico's

Het spel is interactief maar duwt de speler altijd in een vaste richting. O'Conner wilt hiermee de risico's van de oorlog laten zien. "Er is maar één uitkomst. Het heeft geen zin mensen het idee te geven dat ze het ergste kunnen ontlopen", zegt hij in een interview.

Ongeveer 20.000 mensen spelen het elke dag. Het spel is gebaseerd op 'Civilisation'.

Er ligt volgens O'Conner een constante druk op de Amerikanen, na een aanval. Hij vond de 'worst case scenario' in zijn spel de meest accurate reflectie na een aanval op Irak.

"Bush moet er wel een puinhoop van maken, dat kan niet anders", zegt hij. "Ik begrijp niet dat een oorlog het risico waard is".