WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de aanval geopend op dertien internetsites waarmee frontsoldaten proberen contact te houden met huis. Populaire sites als Youtube en Myspace zijn niet langer met legercomputers te benaderen, meldden Amerikaanse media maandag.

Als officiële reden voor het inperken van de internettoegang noemt het departement een overvloed van "recreatief verkeer". Het veelvuldig bezoeken van sites als Youtube, Myspace en andere zoals Metacafe, IFilmBLackplanet, Pandora, MTV en Photobucket legt te veel beslag op de capaciteit die nodig is voor de oorlog, aldus generaal B.B. Bell.

'Gemuilkorfd'

Militairen hebben via een privéaansluiting nog ongebreideld toegang tot het hele net, maar collega's in Irak en Afghanistan zijn aangewezen op officiële aansluitingen, aldus het blad Stars and Stripes. Het verbod op het gebruiken van bepaalde sites komt bovenop aangescherpte regels voor het bloggen door militairen, aldus The New York Times. Beide maatregelen hebben vragen opgeroepen of militairen niet worden gemuilkorfd om slecht nieuws uit de openbaarheid te houden.