AMSTERDAM - Piraterij heeft softwarebedrijven vorig jaar in Nederland minder schade berokkend. Het omzetverlies bedroeg 419 miljoen dollar (310 miljoen euro) tegen 596 miljoen dollar in 2005. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie van het onderzoeksbureau IDC, die is uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).

De daling is veroorzaakt door de campagne die de BSA heeft gevoerd tegen illegale software, aldus BSA-voorzitter Jacco Brand in een toelichting. "Verder is de Europese regelgeving veranderd en dat heeft ook een positieve invloed gehad."

Politie

Nog altijd was 29 procent van de software die op Nederlandse computers draaide illegaal verkregen. Dit is een procentpunt minder in vergelijking met 2005. De organisatie bestrijdt sinds 1988 het gebruik van illegale software. Ze heeft daardoor de naam van softwarepolitie opgebouwd.

Volgens BSA-voorman Brand is het de uitdaging om het percentage nog verder naar beneden te brengen. Het liefst wil hij naar een situatie als in Noord-Amerika, waar dat op 22 procent ligt.

Schade

De economische schade van softwarepiraterij kwam vorig jaar in de onderzochte landen uit op in totaal 39,6 miljard dollar tegen 34,5 miljard dollar in 2005. De omzetderving was het grootst in de VS (7,2 miljard dollar).

Op computers in het Verre Oosten en enkele voormalige Russische deelrepublieken draaiden echter de meeste illegale kopieën. In Armenië is 95 procent van de software illegaal, in China 82 procent, in Vietnam 88 procent en in Zimbabwe 91 procent.