AMSTERDAM - Microsoft is van mening dat de open-sourcegemeenschap inbreuk maakt op maar liefst 235 patenten van de softwaregigant. Het Amerikaanse bedrijf wil nu dat de 'vrije' open-sourcewereld royalties moet betalen. Dit meldt Fortune Magazine.

Volgens Microsoft gaat het om het principe. "Wij leven in een wereld waar intellectueel eigendom wordt gerespecteerd. Ontwikkelaars van open-sourcesoftware zullen volgens dezelfde spelregels moeten spelen als de rest van de branche", aldus topman Steve Ballmer.

Volgens Horacio Gutierrez en Brad Smith, die beide topfuncties binnen Microsoft vervullen, worden door de open-sourcegemeenschap zeker 235 patenten van Microsoft gebroken.

Linux

Vooral Linux is in de ogen van Microsoft de grote boosdoener. Volgens de softwaregigant maakt Linux zich schuldig aan 107 patentschendingen. Ook Openoffice.org zou zich schuldig maken aan patentschendingen, 45 in totaal.

"Er is hier geen sprake van een incident van patentschending door onwetendheid. Er zijn simpelweg te veel patenten waar inbreuk op wordt gemaakt", verklaarde Gutierrez tegenover Fortune.

Patentagressie

Toch lijkt het erop dat de open-sourcegemeenschap zich niet al te veel zorgen maakt. Volgens advocaat Eben Moglen, die de gemeenschap verdedigt tegen "patentagressie", is software een wiskundig algoritme en kan er dus geen patent op worden geplaatst.

Volgens Moglen kunnen patenten door een rechtbank op vele gronden ongeldig worden verklaard. De advocaat lijkt in zijn zienswijze gesteund te worden door het hoogste gerechtshof van de VS dat onlangs liet weten dat er de laatste twee decennia in veel gevallen te gemakkelijk een patent is toegekend.