LONDEN - De BBC is ernstig in conflict geraakt met de Scientologykerk. Scientology beschuldigt de Britse omroep er op een dvd van een demonstratie tegen het kerkgenootschap in scène te hebben gezet, en zette een filmpje op Youtube waarin een BBC-verslaggever tegenover een 'Scientoloog' in woede uitbarst.

Tijdens de betoging zijn volgens de kerk "terroristische doodsbedreigingen" geuit. Een woordvoerder van de BBC noemde de beschuldigingen op televisie "totale nonsens".

De ruzie tussen de omroep en het genootschap escaleerde vorige week, nadat BBC-verslaggever John Sweeney voor camera's van beide partijen slaande ruzie kreeg met Scientology-woordvoerder Tommy Davis.

Thetans

Scientology, dat gegrondvest is op de geschriften van de Amerikaanse sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard, gelooft dat mensen worden geplaagd door zogenoemde 'thetans', de overblijfselen van de zielen van buitenaardse wezens. Die zouden miljoenen jaren geleden door het wezen 'Xenu' naar de aarde zijn vervoerd, in vulkanen zijn gegooid en met waterstofbommen zijn bestookt.

Volgens Scientology zijn menselijke problemen terug te voeren op die geschiedenis. Om hun lichaam en geest van de thetans te zuiveren, zouden aanhangers van de beweging tal van cursussen moeten volgen, die de beweging voor veel geld aanbiedt. Critici zijn daarom van mening dat Scientology geen kerk is, maar een sekte of een commerciële onderneming.

Woedeuitbarsting

De reporter volgde de kerk voor de documentaire 'Scientology and me'. Die wordt maandag om 21.30 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden op BBC 1.

Scientology, dat de Britten volgde met een eigen cameraploeg, plaatste het gewraakte fragment op de populaire internetsite Youtube. Te zien is hoe Sweeney gedurende een halve minuut tegen Davis schreeuwt: "Je was er niet bij aan het begin van het interview. Je weet niet wat je zegt." De BBC antwoordde met een filmpje waarin een Scientology-woordvoerder tekeer gaat tegen Sweeney.

Sweeney's woedeuitbarsting had plaats op de tentoonstelling 'Psychiatrie: industrie des doods' in Los Angeles, waar Scientology de Holocaust volgens Sweeney in de schoenen van de psychiatrie probeert te schuiven.

Gehersenspoeld

De journalist heeft zijn excuses aangeboden. Op de website van de BBC zegt Sweeney dat hij onder grote druk stond. Naar eigen zeggen werd hij bespioneerd, achtervolgd en "gehersenspoeld" toen hij aan de documentaire werkte.

John Travolta

Ook filmster en Scientology-lid John Travolta heeft zich bij de BBC beklaagd over de journalist, zo schrijft de Britse krant Daily Telegraph maandag. De reporter zou hem gevraagd hebben "of ik lid ben van een hersenspoelende sekte". Travolta is diep beledigd en vindt dat de omroep Sweeney "geen forum moet geven voor zijn persoonlijke vooroordelen en animositeiten".

Karin Spaink

Dat Scientology de strijd op internet uitvecht, is opmerkelijk. In het verleden kwam de beweging vaak in het nieuws, omdat het trachtte websites waarop kritiek op Scientology werd geleverd, uit de lucht te laten halen. De Nederlandse publiciste Karin Spaink voerde een jarenlange juridische strijd met Scientology, nadat ze rechtbankstukken over de kerk had gepubliceerd.

Scientology beweerde de auteursrechten op delen van die stukken te bezitten, maar ving bij de rechter uiteindelijk bot.