HAMBURG - Twee belangrijke verenigingen van advocaten in Duitsland, de Deutsche Anwaltsverein en de Bundesrechtsanwaltskammer, vragen de Grote Coalitie van CDU en SPD af te zien van geplande nieuwe antiterreurwetgeving.

Zelden hebben Duitse verenigingen van advocaten zich zo nadrukkelijk gemengd in de politiek, aldus weekblad Der Spiegel maandag.

De meeste weerstand is er tegen plannen voor een wettelijke basis voor 'huiszoekingen' in computers van privépersonen via internet. De hackplannen van de staat zouden "verschrikkelijke gevolgen voor de intimiteit en de waardigheid van de burger" hebben, aldus Hartmut Kilger, de president van de Deutsche Anwaltsverein, die rept over een "frontale aanval op de grondwet".

Angsten

Het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) wordt maandag besproken in het overleg tussen de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. De advocatenverenigingen hopen dat minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) in deze "fundamentele kwesties van de rechtsstaat" geen concessies zal doen.

Volgens de vicepresident van de Bundesrechtsanwaltskammer, Ulrich Scharf, worden "angsten in de bevolking aangewakkerd en gebruikt" om uitbreiding van de competenties van de veiligheidsdiensten aanvaardbaar te maken.