SHANGHAI - KPN verwacht een sterke groei van internet op de mobiele telefoon. Nu de zakelijke klant overtuigd is van de dienst, is het volgens het telecomconcern de beurt aan de consument.

Voor dit jaar verwacht KPN een hogere omzet uit mobiel dataverkeer, waaronder internet via UMTS of de snellere variant HSDPA. Nu nog bedragen de inkomsten 75 tot 80 miljoen euro, maar dat wordt meer dan 100 miljoen euro.

"Dit jaar gaan we meer UMTS-toestellen verkopen dan niet-UMTS-toestellen", zei Marco Visser, directeur van KPN Mobiel, zondag tijdens een presentatie in de Chinese stad Shanghai.

Het telecombedrijf verwacht over enkele jaren alleen nog maar toestellen te verkopen die geschikt zijn voor snel internet.

Dataverkeer

Zakelijke klanten van KPN zorgden het afgelopen jaar voor een sterke groei van het dataverkeer over het mobiele telefoonnet.

Telefoons die kunnen e-mailen, zoals de Blackberry, en laptops voorzien van een UMTS-kaart zorgden voor de toename.

Consument

Nu de zakelijke markt om is, kijkt KPN naar de consument. Bijvoorbeeld televisie kijken via een mobiele telefoon moet consumenten over de streep trekken om een kostbaar UMTS-toestel aan te schaffen.

KPN biedt nu nog geen televisie op de mobiele telefoon. Daardoor loopt het concern achter op de concurrenten Vodafone en Orange, die sinds kort de dienst wel leveren.

Klanten kunnen in de trein, tijdens de pauze of op het strand op hun mobiele telefoon programma's bekijken van de publieke omroepen en van de commerciële zenders.

Duurder

Iemand die een duurder toestel wil waarop hij het laatste nieuws en sport kan bekijken en ook muziek kan luisteren, moet daarvoor meer betalen, zeker nu KPN de subsidie op mobiele telefoons afbouwt.

Visser verwacht echter niet dat dit de opmars van de toestellen geschikt voor mobiel breedband in de weg staat. "Mensen betalen immers ook 300 euro voor een iPod."

De directeur heeft zijn hoop onder meer gevestigd op navigatie. Het wordt volgens hem normaal dat iemand met zijn mobiele telefoon de weg zoekt.

Orange

Visser sloot zondag uit dat zijn bedrijf concurrent Orange overneemt. Deze dochter van France Telecom staat al enige tijd in de etalage.