AMSTERDAM - Telecombedrijf Telfort krijgt veel kritiek vanwege de opheffing van mobiel-internetvariant EDGE. Klanten worden - tegen hetzelfde abonnementsgeld - overgezet naar het tragere GPRS.

EDGE is een variant van mobiel internet, die sneller is dan het gebruikelijke GPRS, maar langzamer dan de mobiele breedbandtechnologie UMTS. Telfort was in Nederland de enige provider die een EDGE-netwerk onderhield.

UMTS

Vanwege de overname wordt dat netwerk nu opgeheven. EDGE-klanten van Telfort hebben een brief gekregen, waarin ze wordt geadviseerd over te stappen op het UMTS-netwerk van KPN. Daarvoor is in de meeste gevallen wel een nieuw toestel nodig. Het bedrijf biedt in de brief enkele UMTS-toestellen aan, waarvan de goedkoopste 59 euro kost.

Klanten die niet op het aanbod ingaan, kunnen vanaf juni alleen nog gebruik maken van het tragere GPRS-netwerk. Ze blijven echter wel het oude abonnementstarief betalen.

OPTA

Telecomwaakhond OPTA is - net als veel Telfort-klanten - niet te spreken over de aanpak van het bedrijf. Tegenover magazine Bright zegt woordvoerster Cynthia Heijne dat Telfort verplicht is om klanten de mogelijkheid te bieden hun abonnement per direct en kosteloos op te zeggen. Zoniet, dan kan de OPTA maatregelen nemen, zoals een last onder dwangsom.