HILVERSUM - De NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, roept het kabinet op het intellectueel eigendom beter te beschermen. Het is de organisatie een doorn in het oog dat bijvoorbeeld 'illegaal downloaden' in Nederland vrijwel geaccepteerd is.

"Toenmalig minister van Jusititie Piet Hein Donner heeft gezegd dat illegaal downloaden 'niet de voorkeur geniet', terwijl het in de meeste Europese landen gewoon onrechtmatig is verklaard. Dat zou hier ook moeten gebeuren", zegt een woordvoerder van de NVPI. Met een wettelijk verbod zou het downloaden van muziek zonder daarvoor te betalen veel beter kunnen worden aangepakt.

Libelle

De NVPI wil geen jacht maken op de downloaders, maar wel werk maken van het aanzetten tot illegaal downloaden. "Nu staat er een handleiding in de Libelle hoe je muziek kunt downloaden van illegale sites, alsof het de normaalste zaak van de wereld is", zegt de NVPI-woordvoerder.

'Normen en waarden'

De brancheorganisatie presenteert vrijdag het jaarmagazine 2006 - 2007. Daarin staat hoe de branche zelf de problemen met het auteursrecht te lijf gaat. De NVPI hoopt daarbij op steun van betrokken ministers. "Dit kabinet zet sterk in op het stellen van normen en het uitdragen van de waarden van de rechtsstaat. De ervaringen die de entertainmentindustrie heeft zijn wel eens anders", zegt Paul Solleveld, directeur van de NVPI.

"Als het om respecteren van de waarde van creatie en de rechten van de maker ervan gaat, worden er simpelweg geen normen gesteld. Integendeel. Maar al te vaak wordt het belang van de makers zonder meer - en vaak op oneigenlijke gronden - ondergeschikt gemaakt aan het belang van gebruikers."

Niet illegaal

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is in Nederland niet illegaal. De wet verbiedt alleen het aanbieden ervan. In de praktijk is het downloaden van gepirateerde films, muziek en software daardoor overigens wel vaak verboden, omdat de meeste downloadsoftware, zoals Limewire of Bittorrent, de bestanden tegelijk ontvangt en verzendt.

Onlangs wees het Europees Parlement een voorstel van VVD'er Toine Manders af om alle lidstaten minimumstraffen voor downloaden in te laten stellen.