NEW YORK - De tv-zender Joost, het nieuwe internetinitiatief van de Skype-oprichters Janus Friis en Niklas Zennström, heeft een aantal belangrijke financiers gestrikt. In totaal investeren vijf partijen 45 miljoen dollar (33 miljoen euro) in de zender die later dit jaar wordt gelanceerd.

Video

Dit heeft Joost donderdag bekendgemaakt.

Onder de investeerders bevinden zich de Amerikaanse mediabedrijven CBS en Viacom. Ook de investeringsmaatschappijen Sequoia Capital en Index Ventures steunen het project. Sequoia heeft eerder met succes geld gestoken in onder meer Yahoo en YouTube. De vijfde partner is de miljardair Li Ka Shing uit Hongkong. Via hem moet Joost toegang krijgen tot de Aziatische markt. Alle partijen krijgen een minderheidsbelang.

Copyright

Momenteel wordt er nog volop getest met het tv-kanaal. Het is de bedoeling dat Joost andere televisie gaat aanbieden dan nu gangbaar is op internet. Advertenties zorgen voor de financiering. Aanbieders van vermaak kunnen rekenen op copyrightbescherming, wat CBS en Viacom heeft doen besluiten om deel te nemen.

Adverteerders

Onlangs werd al bekend dat Joost een aantal grote adverteerders had binnengehaald. Onder andere Coca Cola, Nike en Hewlett-Packard gaan op de zender reclame maken.

Viacom, dat eerder vruchteloos met Youtube onderhandelde over een distributieoverenkomst, is eigenaar van onder meer MTV Networks, Nickleodeon en filmmaatschappij Paramount. Het bedrijf bereikte enige tijd geleden overeenstemming met Joost om zijn materiaal te verspreiden.

Ook de Nederlandse concertzender Fabchannel en Warner Brothers Television maakten onlangs een samenwerkingsverband met Joost bekend.

De internet-tv-dienst bevindt zich nog in een testfase, en is slechts op uitnodiging beschikbaar.