AMSTERDAM - De OPTA verwacht in 2007 boetes te zullen opleggen aan Nederlandse verspreiders van spyware. Dat schrijft de telecomwaakhond in zijn jaarverslag, dat woensdag verscheen.

Volgens recent onderzoek van beveiligingsfirma Webroot is Nederland de derde verspreider van spyware ter wereld. Alleen uit de Verenigde Staten en Polen is meer van dergelijke kwaadaardige programmatuur afkomstig. Spyware is software die doorgaans heimelijk op computers terecht komt, bijvoorbeeld na het bezoek aan sommige websites, of bij de installatie van 'gratis' software.

Spyware verzamelt informatie over het computergebruik van zijn slachtoffer, zoals bezochte websites of de programma's die op het systeem zijn geïnstalleerd. Die informatie wordt doorgezonden aan de makers van de spyware en misbruikt voor marketingdoeleinden. Sommige spyware gaat nog verder: ook inloggegevens voor allerlei websites worden dan vastgelegd, bijvoorbeeld om in te breken op elektronische bankdiensten.

Dat relatief veel van dergelijke software uit Nederland afkomstig is, zou onder meer te maken hebben met het grote aantal breedbandaansluitingen.

De OPTA doet onderzoek naar verschillende verspreiders van spyware. Nog dit jaar verwacht de toezichthouder boetes te zullen uitdelen.

Spamboete

De OPTA maakte tegelijk bekend dat het een boete van 55 duizend euro heeft opgelegd aan de directeur van het bedrijf ID2001. Die verspreidde, ondanks waarschuwingen van de telecomwaakhond, op grote schaal ongewenste reclamemails voor de detacheringsdiensten van zijn bedrijf. Volgens de OPTA gaat het om de op één na hoogste boete die het ooit aan een privépersoon heeft opgelegd.

De ondernemer maakte bij zijn praktijken gebruik van vervalste afzenderadressen, honoreerde geen uitschrijvingsverzoeken en verstuurde de e-mails heimelijk via onbeveiligde draadloze netwerken, het zogenoemde 'wardriving'. Volgens de OPTA kwamen via de website www.spamklacht.nl 'zeer veel klachten' binnen.

De OPTA gaat nog bekijken of tegen de man ook strafrechtelijke stappen worden ondernomen. Het misbruik van onbeveiligde draadloze netwerken is verboden. Volgens OPTA-directeur Chris Fonteijn toont de kwestie de noodzaak van goede beveiliging van netwerken aan.

De OPTA is in Nederland sinds enkele jaren belast met de handhaving van het spamverbod. Onlangs kreeg Nederland een pluim van de Europese Commissie, omdat de bestrijding van de ongewenste e-mail zeer effectief zou zijn.