AMSTERDAM - Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon had het volste recht om belgegevens van zijn klanten te verstrekken aan de geheime dienst NSA. Dat zegt het bedrijf althans in een rechtszaak die privacy-organisaties tegen Verizon hebben aangespannen, zo meldt Ars Technica.

Verizon is, samen met enkele andere Amerikaanse telecombedrijven, verwikkeld in een juridische strijd met onder meer de Electronic Frontier Foundation en de burgerrechtenbeweging ACLU. Aanleiding is de verstrekking van belgegevens van klanten aan de NSA. Na de aanslagen van 11 september 2001 vroeg de geheime dienst ten behoeve van terrorismebestrijding dergelijke informatie op van vele duizenden Amerikaanse burgers.

First Amendment

Volgens de EFF en de ACLU hebben de bedrijven in strijd gehandeld met de privacywetgeving door op die verzoeken in te gaan. Verizon zegt echter dat de verstrekking onder het First Amendment valt, een wijziging van de Amerikaanse grondwet die de vrije meningsuiting garandeert. Daarin is bovendien het recht op vrije communicatie met de overheid vastgelegd.

Verizon zegt dat de critici daarom bij de telecombedrijven aan het verkeerde adres zijn. Als ze menen dat de verstrekking niet mag, moeten ze bij de overheid zijn, meent het bedrijf.