AMSTERDAM - Een handelaar die meerdere keren wordt gepakt bij de verkoop van illegaal gekopieerde dvd's, cd's of videospellen mag in gijzeling worden genomen als hij dit nog een keer doet. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

De stichting Brein en 123 producenten van beeld- en geluidsdragers hadden gevraagd of dit was toegestaan.

De uitspraak betekent dat Brein, dat strijdt tegen piraterij, de wetsovertreder kan laten opsluiten. De kosten daarvan, ruim elf euro per dag, komen voor rekening van de stichting.

Verklaring

De zaak draait om iemand die twee keer was betrapt op handelen in illegale kopieën op diverse markten in Noord-Holland. Hij zou twee keer een verklaring hebben getekend waarin hij beloofde dit niet meer te doen. Bij de derde keer eiste Brein een schadevergoeding van achtduizend euro en een verkoopverbod. De eisers wilden een dwangsom van duizend euro per illegale kopie of één dag gijzeling voor elke illegale kopie.

Uiterste middel

De rechtbank oordeelde dat gijzeling alleen is toegestaan als uiterste middel om het naleven van een vonnis af te dwingen. In dit geval vond de rechter dat gijzeling is toegestaan omdat de handelaar al twee keer was gepakt en twee verklaringen had getekend. Toch sloeg hij weer aan het handelen.

De rechter bepaalde dat de handelaar één dag mag worden gegijzeld voor elke tien verkochte illegale kopieën, met een maximum van tien dagen per overtreding. Een handelaar mag niet meer dan vijftig dagen worden gegijzeld.