AMSTERDAM - De stripfiguren Suske en Wiske worden ingezet om Nederlandse kinderen veilig gebruik te laten maken van internet. Peter Vanvelthoven, de Belgische minister voor informatisering, reikt dinsdag op een Amsterdamse basisschool het eerste exemplaar uit van 'Suske en Wiske en de sinistere site'.

Bekijk video

In dit stripboek leert Wiske door schade en schande hoe ze van internet gebruik kan maken zonder in problemen te komen. De actie hoort bij een campagne van onderwijsorganisatie Kennisnet Ict.

In België kregen al eerder tweehonderdduizend leerlingen van de basisschool deze speciale uitgave met tips over veilig internetten. Met toestemming van de Belgische overheid verspreidt Kennisnet Ict nu 33 duizend exemplaren van de strip op basisscholen en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland.

Dertig procent

Ruim dertig procent van de Nederlandse jongeren van 11 tot en met 15 jaar zegt minstens één keer per maand te worden beledigd, grof te worden behandeld of te worden lastiggevallen op internet. Dat blijkt volgens Kennisnet Ict uit onderzoek. "De problemen beperken zich dus niet tot leerlingen van de basisschool."

Andere wereld

Wiske wordt in het stripverhaal al surfend naar een andere wereld geflitst. Aan de hand van haar belevenissen worden de gevaren van internet uitgelegd en wordt verteld hoe je deze kunt vermijden. "Wiske had bijvoorbeeld beter tante Sidonia om tips kunnen vragen voordat ze het internet op ging", zegt een woordvoerder van Kennisnet Ict. "Kinderen kunnen hun ouders of leraren vragen om raad."

Kennisnet Ict ondersteunt scholen op het gebied van effectief en efficiënt gebruik van ict. De stichting stuurt elke school die door de doelgroep wordt bezocht drie exemplaren. Willen ze er meer, dan kunnen ze die zelf aanschaffen.