AMSTERDAM - De Franstalige kranten in België zijn weer terug te vinden in Google News. De kranten bereikten donderdag met Google overeenstemming over het plaatsen van links naar de nieuwsberichten.

Hoewel zeventien Waalse dagbladen weer te vinden zijn bij de zoekmachine lijkt het conflict nog niet helemaal opgelost. Dit meldt AP.

De Waalse kranten hadden een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse zoekgigant omdat zij van mening waren dat Google News inbreuk maakte op hun copyright. Een Belgische rechtbank dwong Google News alle links naar de nieuwsberichten van de kranten te verwijderen.

Archief

Uit voorzorg had de zoekmachine al alle verwijzingen naar de kranten verwijderd. Zelfs de websites van de kranten waren niet meer te vinden op Google. Deze zijn nu teruggekeerd maar oudere nieuwsberichten, voornamelijk archiefartikelen waarvoor betaald moet worden, zijn nog altijd niet te vinden met de zoekmachine.

Het systeem dat hiervoor gebruikt wordt lijkt op de manier waarop de New York Times bij de zoekmachine wordt geïndexeerd. De artikelen die niet in de zoekmachine naar voren mogen komen, krijgen simpelweg de tag 'no archive' mee.

Samenwerking

In een gezamenlijke verklaring brachten Google en Copiepresse, de vereniging die de Waalse kranten vertegenwoordigt, naar buiten dat de twee partijen het geschil liever niet voor de rechter willen oplossen. "Wij willen nu op een rustige manier kijken hoe wij in de toekomst het best kunnen samenwerken", aldus de verklaring.

Copiepresse is niet alleen met Google in onderhandeling over het plaatsen van verwijzingen naar de kranten. Ook Yahoo en Microsoft (MSN) zitten met de Waalse dagbladen om de tafel.