BRUSSEL - Vakantiegangers zullen het grootste deel van de zomer nog mobiel bellen tegen dure tarieven. De onderhandelingen over lagere kosten voor bellen in het buitenland, het zogeheten roaming, lopen moeizaam en daarmee wordt het niet eerder dan het einde van de zomer dat de goedkopere tarieven kunnen worden ingevoerd.

Bekijk video

Dat heeft de Oostenrijkse christendemocratische Europarlementariër Paul Rübig donderdag gezegd. Het Europarlement, de Europese Commissie en Duitsland namens de 27 EU-landen onderhandelen momenteel over lagere tarieven.

Maar vooral Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk liggen dwars en beschermen hun nationale grote bedrijven voor mobiele telefonie.

Het Europarlement wil de kosten voor mobiel bellen in het buitenland maximeren op 40 eurocent. Het EP wil voor gebeld worden in het buitenland een plafond van 15 cent. Daarmee zouden de kosten met 70 procent kunnen dalen.

Maar Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk wilden niet verder gaan dan een plafond van 60 cent om te bellen en 30 om gebeld te worden. De voor 10 mei geplande stemming in het EP over het behaalde onderhandelingsresultaat is al uitgesteld, waarschijnlijk tot 22 of 23 mei.