AMSTERDAM - Bijna driekwart van de it-managers vindt dat het werk een negatief effect heeft op het persoonlijk geluk en de eigen gezondheid. Door de verplichtingen op het werk missen it-ers vaak belangrijke momenten in het leven van de kinderen, lopen ze familiebijeenkomsten mis of wordt een afspraak met de dokter gemist.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek van it-bedrijf Synstar International onder it-professionals bij 600 bedrijven.

Volgens de onderzoekers zijn vrijgezelle it-managers het meest geschikt voor het werk omdat ze een verstoordprivé-leven hebben, lange dagen maken en een hoge werkdruk hebben. Daar staat dan wel een goed salaris en plezierigwerk tegenover.

Van de ondervraagde it-managers vindt 73 procent dat het werk en de werkdruk negatieve effecten heeft op het persoonlijke geluk en de eigen gezondheid. Door de verplichtingen op het werk heeft 22 procent van de ondervraagden belangrijkemomenten in het leven van de kinderen gemist. Ruim eenderde miste belangrijkefamiliebijeenkomsten en 47 procent heeft medische afspraken laten lopen.

Steve Vaughan, CEO van Synstar, vergelijkt het werk van een it-manager met het werk van een acrobaat: "Er moet constant een balans worden gezocht tussen de hoeveelheid werk en depersoonlijke relaties en gezondheid. Wat dat betreft, lijkt het profiel vande meest geschikte it-medewerker: een vrijgezel met weinig verplichtingenbuiten het werk."