DEN HAAG - Advocaat Job Knoester heeft woensdag aangifte gedaan tegen het dagblad AD en de website GeenStijl wegens "belediging, laster, smaad en bedreiging met geweld, althans medeplegen hiervan". De krant en de weblog plaatsten begin februari een filmpje op hun internetsites waarop te zien is hoe een 25-jarige Hagenaar in elkaar zakt na een steekpartij.

Op het filmpje komen meerdere mensen in beeld, onder wie de twee verdachten. Volgens Knoester hebben het AD en GeenStijl inbreuk gepleegd op de privacy van zijn cliënt, een 17-jarige jongen die niet verdacht wordt van het steekincident. "Tijdens de video is voornamelijk mijn cliënt in beeld. Hij is mishandeld tijdens het uitgaan en heeft problemen op zijn werk", aldus Knoester.

De Hagenaar overleed eind januari nadat hij was neergestoken en van het dak van een schuurtje in Scheveningen viel. Op het filmpje, dat is gemaakt door onbekenden, is te zien hoe het slachtoffer na de steekpartij en de val opstaat, enkele meters loopt en uiteindelijk nog een keer in elkaar zakt. De verdachten zijn wel op de video te zien, de steekpartij niet.

Schandpaal

Het filmpje werd vervolgens op de websites van het AD en GeenStijl geplaatst. Knoester vindt dat zijn cliënt daarmee aan de virtuele schandpaal is genageld. "De media zijn onzorgvuldig geweest. Van een weblog als GeenStijl weet je dat er onbetrouwbare informatie opstaat, maar van een gerenommeerd medium als het AD verwacht je zoiets niet. Zo'n filmpje lokt ellende uit."

De advocaat verdedigt ook een 45-jarige Hagenaar, de vader van zijn 17-jarige cliënt. Deze man is nog wel verdachte in de zaak. Ook zijn 16-jarige zoon zit vast op verdenking van het medeplegen van moord.

Op 10 mei wordt het steekincident pro forma behandeld door de rechtbank in Den Haag.