AMSTERDAM - De 'onbreekbaar' geachte kopieerbeveiliging op hoge kwaliteit dvd's (hd-dvd en Blu-ray) ligt op straat. De beveiligingscode werd onlangs buitgemaakt bij het Advanced Acces Content System Licensing Administrator (AACS LA). De belangengroep heeft nu meerdere websites gesommeerd om de code van hun site te verwijderen.

Het AACS LA heeft zijn pijlen voornamelijk gericht op zoekgigant Google. In een brief eist de Amerikaanse belangenvereniging, die verantwoordelijk is voor de kopieerbeveiliging op de dvd's, dat alle links naar websites die de code hebben gepubliceerd worden verwijderd.

Actie

Het lijkt echter een onmogelijke taak voor Google om hieraan te voldoen. Het 'web' is massaal in actie gekomen om de code te behouden. Inmiddels zijn er duizenden websites waarop de code staat en elke dag komen er meer bij.

Digg

Zoekmachines hebben echter niet de enige hoofdrol in de hd-dvd-affaire. De sociale nieuwssite Digg.com heeft besloten, onder dwang van haar gebruikers, de code te publiceren.

Ook Digg had van de AACS LA een dwangbrief ontvangen en uit angst voor schadeclaims van de filmindustrie besloten de mensen achter de sociale nieuwssite alle berichten waarin de processing key stond, te verwijderen.

Gebruikers

Dit werd echter niet geaccepteerd door de gebruikers die de code vervolgens voortdurend in nieuwe berichten bleven stoppen. Deze berichten kregen zoveel stemmen dat de oprichters van Digg geen andere keuze hadden dan de code te laten staan.

"Na het lezen van duizenden reacties hebben wij besloten de codes te laten staan", schrijft medeoprichter Kevin Rose op zijn blog. "Jullie mening is duidelijk overgekomen. Jullie zien Digg liever vechtend ten onder gaan dan op de knieën voor een groot bedrijf."