AMSTERDAM - De aanklacht van mediaconcern Viacom tegen Googles website YouTube is een aanval op het vrije gebruik van internet. Dat stelde het Californische internetbedrijf maandag in een eerste reactie op Viacoms eis van ruim 1 miljard dollar wegens de publicatie van duizenden auteursrechtelijk beschermde filmpjes.

Google ontkent hiermee de door Viacom geuite beschuldiging van een "grootschalige en bewuste inbreuk op auteursrechten", meldt Reuters.

In gevaar

"Door websites en serviceproviders aansprakelijk te houden voor het internetverkeer brengt Viacoms claim de manier waarop honderden miljoenen mensen op legitieme wijze informatie, nieuws en entertainment uitwisselen in gevaar", zegt Google in een verklaring.

Het bedrijf verschanst zich in de verklaring achter een wet die websites vrijwaart van aanklachten mits zij beschermd materiaal snel verwijderen. Google vindt verder dat het bedrijf voldoende maatregelen heeft getroffen om illegaal materiaal te onderscheppen.

Geprofiteerd

Volgens Viacom, onder andere eigenaar van MTV Networks, Nickelodeon en filmmaatschappij Paramount, staat het echter vast dat YouTube willens en wetens heeft geprofiteerd van Viacoms materiaal, waardoor het dus geen aanspraak kan maken op de wet.

De rechtszaak wordt op 27 juli voortgezet met een hoorzitting in New York.