TORONTO - Een Canadese universiteit heeft een spel ontwikkeld om kinderen op een eenvoudige manier Shakespeare bij te brengen. "Met het spel spelen we in op het groeiend aantal uren dat kinderen achter hun computer doorbrengen", zegt professor Daniel Fischlin van de universiteit van Guelph in Ontario.

Het spel 'Speare' werd eerder deze week uitgebracht ter ere van de sterfdag van Shakespeare bijna vierhonderd jaar geleden. Het kostte de makers twee jaar en 50.000 dollar om het spel te ontwikkelen.

Het idee voor de game ontstond toen de professoren van de multimediafaculteit merkten dat hun site vooral door jongeren werd bezocht.

Gestolen teksten

In het spel moeten kinderen, naast het vernietigen van ruimteschepen, helpen om gestolen teksten van Romeo en Julia terug te krijgen door onderdelen van de tekst van het beroemde toneelstuk te onthouden.

Daarnaast leren de jonge gamers feiten over het leven van Shakespeare en moeten zij synoniemen voor woorden uit zijn scripts verzinnen.

Commentaar

De nieuwe leermethode werd op meer dan honderd groep zes leerlingen getest, maar kreeg veel commentaar omdat deze het leerproces van kinderen zou ondermijnen.

"Ik ken geen ander medium dat zevenjarigen helpt Shakespeare te kunnen citeren", verdedigt Fischlin zich. De professor probeert nu om het patent op het spel aan te vragen.