AMSTERDAM - Internetgebruikers moeten na de zomer zonder problemen kunnen overstappen naar een andere provider. Als dat dan nog niet mogelijk is, krijgen de aanbieders strenge regels opgelegd.

Dat stelt een woordvoerder van staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) dinsdag. De staatssecretaris spreekt in juni met de internetproviders over hun plannen.

Consumenten ondervinden volgens het ministerie van Economische Zaken al jaren hinder als ze in zee gaan met een andere provider. Ze hebben last van technische storingen, ze zitten soms lang zonder aansluiting en ze krijgen nog rekeningen van hun oude provider.

"Ruim een jaar geleden hebben we de aanbieders verzocht een plan op te stellen. Dat komen ze in juni met ons bespreken", zegt de woordvoerder.

Aanspreekpunt

Volgens het ministerie stelt de branche zelf voor een centraal aanspreekpunt in te stellen waar alle consumenten die overwegen over te stappen terecht kunnen. Ook zouden de aanbieders heldere procedures willen hanteren en een maximum willen stellen aan de tijd dat consumenten zonder aansluiting mogen zitten.