AMSTERDAM - Spambestrijders hopen achter de identiteit te komen van verzamelaars van e-mailadressen. De initiatiefnemers van het Project Honeypot spanden daartoe een rechtszaak aan tegen een groot aantal onbekende spammers.

Het project houdt zich bezig met het opzetten van zogenoemde 'honeypots', mailboxen die niets anders doen dan spam ontvangen met het doel de afzender te achterhalen. Ook zetten de initiatiefnemers websites met niet-bestaande mailadressen op, om te onderzoeken wie die pagina's bezoekt om er de adresgegevens te verzamelen ten behoeve van spamlijsten - het zogenoemde 'harvesting'.

Het project, dat steun krijgt van vrijwilligers uit meer dan honderd landen, heeft nu een proces aangespannen tegen de nog onbekende spammers en harvesters. De initiatiefnemers hopen dat de rechter in de Amerikaanse staat Virginia op basis van de verzamelde gegevens uit de honeypots kan achterhalen wie er achter de spampraktijken schuilgaan.

Miljard

Van de spammers eisen zij namens hun vrijwilligers een schadevergoeding van ruim een miljard dollar. Daarmee is het een van de grootste rechtszaken ooit op het gebied van ongewenste reclamemail.