TORONTO - De gepensioneerde kapitein Warmolt Houwing uit Toronto, die al 18 miljoen exemplaren van een geïllustreerd boek over het leven van Jezus heeft weggegeven, heeft nu de tekst op internet gezet. De uit Alkmaar afkomstige zeebonk, die in 1986 werd bekeerd, ontdekte drie jaar later het Franstalige boek van Pierre Thivolier en illustrator Noel Gloesner.

Nadat hij het copyright had verworven, begon hij het onder zeelui in Antwerpen uit te delen. In totaal heeft hij ongeveer 10 miljoen euro opgehaald, vooral afkomstig van particulieren. Vaak benaderde hij zakenmensen persoonlijk.

Van dat geld liet hij 18 miljoen exemplaren van het boek in 27 talen drukken. Sinds enige dagen is op de website www.gospelcomics.com het boek in achttien talen te lezen, van Arabisch en Chinees tot Swahili en Russisch.

Eenmansorganisatie

Houwing was enkele jaren geleden de motor achter de actie Brievenbus '97, waarbij een 6,2 miljoen exemplaren van een door hem opgestelde evangelisatiefolder in Nederland werden verspreid. In feite is hij een eenmansbedrijf, maar hij werkt veel met organisaties als Operatie Mobilisatie. De stichting Open Doors van Anne van der Bijl heeft meer dan een miljoen exemplaren van dit boek verspreid.

Hij heeft dertig jaar gevaren. Houwing (65) begon als koksmaatje op de kustvaart. De laatste tien jaar van zijn carrière was hij koopvaardijkapitein. "Maar in wezen ben ik een koksmaatje van de Heer.''