TOKIO - De Japanse spelcomputerproducent Nintendo heeft in het boekjaar 2006-2007 de winst en omzet sterk zien toenemen. Het bedrijf profiteerde vooral van een sterke verkoop van zijn draagbare spelcomputer Nintendo DS, zo bleek uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers.

De nettowinst steeg in het afgelopen boekjaar, dat eind maart afliep, met 77 procent tot 174,3 miljard yen (bijna 1,1 miljard euro). De omzet verdubbelde bijna tot 966,5 miljard yen (bijna 6 miljard euro).

Nintendo verkocht in een jaar tijd meer dan 23 miljoen exemplaren van de DS. Daarnaast werden nog eens 123 miljoen spelletjes verkocht voor deze spelcomputer. De onderneming wist andere doelgroepen te bereiken, zoals vrouwen en ouderen, bijvoorbeeld door spelletjes op de markt te brengen om honden op te voeden of om de hersens te kraken.

Wii

Ook de introductie van de Wii eind vorig jaar legde Nintendo geen windeieren. Deze spelcomputer doet het erg goed in de strijd met de Xbox 360 van Microsoft en de Playstation 3 van Sony.

In tegenstelling tot zijn concurrenten heeft Nintendo ervoor gekozen om voor de Wii spellen grafisch simpel te houden. Het bedrijf verhoogde naar eigen zeggen het speelplezier door spelers de mogelijkheid te geven om met bewegingen computerkarakters aan te sturen. Van de Wii zijn in minder dan vijf maanden tijd 5,84 miljoen stuks verkocht.