AMSTERDAM - De betaalde muziekdienst Listen.com is maandag gelanceerd. Met het programma Rhapsody kunnen Listen.com-abonnees tegen betaling muziek online beluisteren.

Via Rhapsody is het alleen mogelijk streaming muziek te beluisteren. Het downloaden van de muziek in MP3 formaat is niet mogelijk. De dienst is dus onbruikbaar voor bezitters van MP3-spelers. Om van de dienst gebruik te maken, moeten gebruikers maandelijks tussen de 5,95 dollar (fl.14,60/ €6,65) en 7,95 dollar (ca. 20 piek/ €8,89) betalen.

De vraag is hoeveel mensen nu voor zo'n betaalde dienst warmlopen als er via diverse Napster-alternatieven gratis MP3's en andere bestanden kunnen worden binnengehaald.

Listen.com is één van de eerste legale muziekdiensten die na de dood van Napster, van start gaat op het web. Volgens een bericht in de Telegraaf gaat MusicNet dinsdag 4 december van start. En concurrent PressPlay wil ook snel de lucht in.

Overigens zal bij geen van de nieuwe betaalde diensten een compleet muziekaanbod te vinden zijn. MusicNet van EMI, AOL Time Warner, Bertelsmann en RealNetworks zal waarschijnlijk beschikbaar komen voor 9.95 dollar per maand (fl.24,51/ €11,12).