AMSTERDAM - De krachtige 'Cell'-processor, waaraan Sony's spelcomputer Playstation 3 zijn grafische kwaliteiten grotendeels te danken heeft, wordt binnenkort ook in mainframecomputers van IBM toegepast.

De processor is het 'brein' van de computer. Het is het onderdeel van de computer dat data verwerkt en berekeningen uitvoert.

Vanwege de complexe structuur van de Cell, waarbij een centrale verwerkingseenheid ondersteund wordt door acht additionele, is de chip uitermate geschikt voor processen die een groot beroep doen op grafische functies van de computer. Militaire of medische applicaties zouden veel profijt kunnen hebben van de processor, die wel is aangemerkt als "supercomputer op een chip".

De Cell is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen IBM, Sony en Toshiba. IBM hoopt door de chip in zijn mainframecomputers te verwerken, dat het stoffige imago van dergelijke centrale computers afneemt, doordat ze met de nieuwe processortechniek uitermate geschikt zijn als centrum voor virtuele werelden en online gaming.

Televisies

Het is niet de eerste toepassing van de processor buiten de PS3. IBM en computerfabrikant Mercury leveren serversystemen met de Cell en Toshiba zou van plan zijn om hd-televisies met de processor uit te rusten.