AMSTERDAM - Microsoft hoeft de programmeertaal Java van Sun Microsystems nog niet in tebouwen in het computerbesturingssysteem Windows, heeft een beroepsrechter inRichmond maandag bepaald.

Dinsdag zou een uitspraak van een lagere rechtbank van kracht worden dieMicrosoft verplichtte om Java binnen 120 dagen in Windows XP in te bouwen.Microsoft is echter tegen die uitspraak in beroep gegaan en volgens het hof magMicrosoft met het inbouwen van Java wachten totdat het beroep is behandeld.

Java

Java is een techniek om software te laten draaien ongeacht het onderliggendebesturingssysteem van de computer waarop dat moet gebeuren. Sun Microsystemsvordert van Microsoft 1 miljard dollar schadevergoeding omdat hetsoftwarebedrijf zijn monopolie op bureaucomputers zou misbruiken om Java buitende deur te houden. Microsoft gebruikte volgens Sun een verouderde versie vanJava en het bestaan van verschillende versies zou het voor programmeurs telastig maken om er producten voor te ontwikkelen, aldus Sun.

Eerder maandag bracht Microsoft een update van Windows XP uit waaruitMicrosofts eigen versie van Java was geschrapt. Microsoft wilde de versie vanSun aanbieden via internet, cd's en latere updates om aan de termijn van 120dagen te voldoen. Dat is nu voorlopig van de baan, zei XP-productmanager JimCullinan.