AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond vijf verdachten van grootschalige internetfraude en witwassen aangehouden.

Twee van hen, een man en een vrouw, konden op Schiphol in de kraag worden gevat. Zij stonden op het punt het land te verlaten.

De politie arresteerde de rest, twee mannen en een vrouw, in een woning aan de KNSM-laan in Amsterdam.

Dat liet een woordvoerder van de politie dinsdag weten. Het vijftal, afkomstig uit West-Afrika, heeft mensen van over de hele wereld voor miljoenen opgelicht.

Ze stuurden e-mails en stelden hun slachtoffers veel geld in het vooruitzicht, bijvoorbeeld vanwege een erfenis of het winnen van de loterij.

Om het geld te ontvangen, moesten de gedupeerden een flink bedrag vooruitbetalen. Door hebzucht gedreven, trapten ze volgens de politie in de val.

Huiszoekingen

Bij huiszoekingen die maandagavond volgden, heeft de politie simkaarten, telefoons, computerapparatuur en administratie in beslag genomen.

Ook trof ze een paar duizend euro aan contanten aan. De hoofdverdachte zou veel bezittingen hebben in Nigeria.

Momenteel wordt onderzocht of die goederen hem kunnen worden ontnomen.

Slachtoffers

De politie onderzoekt de zaak samen met de Amerikaanse US Postal Inspection Service, aangezien veel van de slachtoffers in de Verenigde Staten wonen. Ze sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Bij een soortgelijke fraudezaak hield de politie in februari vorig jaar als elf verdachten aan. Een van hen is inmiddels uitgeleverd aan de VS. Twee anderen staat dat op korte termijn te wachten.

De rest zit nog in Nederland en worden hier berecht, aldus de politiezegsman.