LELYSTAD - Staatsbosbeheer heeft de webcam bij het zeearendennest in de Oostvaardersplassen gerepareerd. De liefhebbers kunnen daardoor weer via internet volgen hoe de ouders zorgen voor het kuiken dat ruim een week geleden uit het ei kwam.

Bekijk video

Volgens Staatsbosbeheer gaat het goed met de jonge roofvogel en kon daardoor de webcam bij het nest worden gemaakt. Tot die tijd waagde ook de boswachter zich er niet in de buurt, omdat het risico bestond dat het jonge dier onderkoeld zou raken als een van de ouders het nest zou verlaten. Dat gevaar bestaat nu niet meer door het mooie weer.

Paar voor het leven

Er is een zeearendenjong gezien, maar Staatsbosbeheer houdt er nog steeds rekening mee dat zich in het gunstigste geval drie jongen in het nest kunnen bevinden. Vorig jaar werd voor het eerst sinds mensenheugenis een zeearend geboren in Nederland. Dat jong is inmiddels zelfstandig en wordt nog regelmatig gesignaleerd in de Oostvaardersplassen. Het ouderpaar heeft hetzelfde nest gebruikt als vorig jaar. Zeearenden worden ongeveer 30 jaar oud en vormen een paar voor het leven.

Voedsel

Naarmate de nu nog geen twee weken oude zeearend groter wordt, heeft hij meer voedsel nodig. De kans dat vogelaars de naar voedsel zoekende grote roofvogels zien, neemt daardoor toe. Volgens Staatsbosbeheer kunnen passanten die de zeearenden in de Oostvaardersplassen willen zien het beste naar het Praamwegviaduct of de Jan van den Boschheuvel gaan, aangezien de omgeving van het nest nog steeds verboden gebied is.