AMSTERDAM - Wie de precieze tekst van een liedje zoekt, is straks niet meer aangewezen op onbetrouwbare sites vol popup-advertenties. Internetonderneming Yahoo heeft een overeenkomst gesloten met Gracenote, een bedrijf dat een database met songteksten beheert.

De teksten verschijnen binnenkort in de resultaten van Yahoo's zoekmachine. Ook worden ze geïntegreerd in muziekdienst Yahoo Music.

Gracenote

Gracenote verwierf de songteksten in 2006, toen het een akkoord sloot met enkele grote platenmaatschappijen - waaronder Sony BMG en Universal. Veel muziekliefhebbers kennen Gracenote bovendien als bron van zogenoemde tracklistings: veel muzieksoftware haalt gegevens over de nummers op een afgespeelde cd automatisch via internet op uit de database van het bedrijf.

Songteksten zijn op internet vaak moeilijk legaal verkrijgbaar. Tot dusverre weigerden de rechthebbenden ze teksten vaak beschikbaar te stellen.

Apple

Volgens persbureau Reuters zou Gracenote ook met andere partijen in gesprek zijn. Daaronder zou ook Apple zijn, dat met muziekwinkel iTunes marktleider is op het gebied van betaalde muziekdownloads.