AMSTERDAM - Amazon opent de aanval op iTunes. Volgens The Times wil de internetwinkel in mei een muziekdownloadsite beginnen, waar de liedjes niet voorzien zijn van kopieerbeveiliging (DRM).

Het bedrijf zou de afgelopen twee weken alle grote platenmaatschappijen hebben benaderd om afspraken over de verkoop te maken.

Amazon wordt al langer in verband gebracht met DRM-vrije muziekwinkel. Eerdere geruchten wilden bijvoorbeeld dat de internetonderneming een akkoord had bereikt met Vivendi Universal Music over de verkoop vab onbeveiligde klassieke muziek zouden volgens de Britse krant echter niet kloppen.

Waarschijnlijk zal de muziek in Amazons winkel in eerste instantie afkomstig zijn van onafhankelijke platenlabels en van EMI. Dat besloot onlangs zijn volledige muziekcatalogus - uitgezonderd het oeuvre van The Beatles - onbeveiligd aan te bieden. De nummers zijn duurder dan muziek die wel is voorzien van DRM, maar kennen ook een hogere geluidskwaliteit.

iTunes

De eerste winkel die de muziek gaat verkopen, is marktleider iTunes van Apple. Dat biedt de nummers aan in AAC-formaat, terwijl Amazon voor MP3 zou kiezen. Dat bestandsformaat wordt door veel meer draagbare muziekspelers ondersteund.

DRM

Steeds meer online muziekwinkels lijken te willen afstappen van het gebruik van DRM. De kopieerbeveiliging krijgt zware kritiek van consumenten en overheden, omdat het klanten onredelijke belemmeringen zou opleggen. Vaak is beveiligde muziek niet op alle muziekspelers te beluisteren, of kan een legaal gekocht liedje op afstand onbruikbaar worden gemaakt door de verkoper.