AMSTERDAM - De Amerikaanse aanklacht over piraterij in China zal samenwerking tussen de twee landen "aanzienlijk beschadigen". China heeft juist grote stappen voorwaarts gemaakt op het gebied van auteursrechten. Dat zei de Chinese vicepremier Wu Yi dinsdag, zo meldt persbureau Reuters.

Begin april dienden de Verenigde Staten een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over vermeende schending van auteursrechten door Chinese bedrijven. Volgens Washington doet de Chinese regering niet genoeg om illegale kopieerders van films en muziek te straffen.

De aanklacht is China in het verkeerde keelgat geschoten. Vicepremier Wu Yi waarschuwde de VS dat deze klachten de bilaterale handelsbanden zullen schaden.

Arrestaties

Wu benadrukte dat China wel degelijk piraterij bestrijdt, door te wijzen op 988 arrestaties en 6441 rechtszaken in 2006. "De hoeveelheid mankracht en arbeid die China in auteursrechtenbescherming steekt, is nog nooit zo hoog geweest", aldus Wu.

In een poging om aan te tonen dat China alles doet om piraterij een halt toe te roepen, presenteerde Beijing maandag een actieplan intellectueel eigendom. Het gaat om wetten over het gebruik van intellectueel eigendom en richtlijnen om misbruik van andermans internetverbinding tegen te gaan.

De vicepremier gaf toe dat er wel nog veel werk te verzetten is. "De weg is zwaar en lang", aldus Wu Yi.

Spider-Man

De vele illegale kopieën van films, albums en software in China zijn beleidsmakers in Washington al tijden een doorn in het oog. Zo was de film Spider-Man 3 bijna twee weken voor de officiele première in de VS al op dvd te koop in de straten van Beijing.