AMSTERDAM - Mobiel internet en bellen in het buitenland kunnen schreeuwend duur zijn. Dat stelt de Consumentenbond, die erop aandringt dat excessieve tarieven worden verboden.

Van de Nederlandse bevolking vindt 95 procent dat de tarieven moeten worden begrensd, beweert de Consumentenbond dinsdag op basis van onderzoek. De bond roept telefoonbedrijven op hun klanten te waarschuwen voor hoge rekeningen.

Wie met zijn mobiel in het buitenland een weblog met foto's bekijkt, kan volgens de bond een rekening krijgen van honderden euro's. Ook in eigen land zou de rekening flink kunnen oplopen. Van de Nederlanders die de afgelopen twee jaar een mobiele telefoon in het buitenland gebruikte, was 54 procent onaangenaam verrast door de rekening, stelt de organisatie.

Prijsinformatie

De Consumentenbond noemt het onaanvaardbaar dat mensen vooraf vaak niet weten wat bellen of internetten in het buitenland kost. Telefoonbedrijven zouden via een gratis sms moeten melden wat bellen en internetten in het buitenland kost. Twee derde van de Nederlanders vindt dat belangrijk, blijkt uit onderzoek van de bond.

Voorschot

De bond geeft het voorbeeld van iemand die op vakantie in Tsjechië werd gebeld door zijn telefoonbedrijf, dat een voorschot eiste omdat zijn rekening dramatisch opliep. Hij bleek, zonder dat hij dat wist, 277 euro te hebben uitgegeven aan file-informatie. Een ander zou na een vakantie een rekening van 1600 euro hebben gekregen omdat hij via zijn laptop naar de radio had geluisterd.

Dreigementen

Begin februari bleek dat telefoniebedrijven in Europa mobiel bellen vanuit het buitenland nog niet werkelijk goedkoper hebben gemaakt, hoewel ze dit wel beweren. Uit onderzoek van de Europese consumentenorganisatie BEUC bleek dat de tarieven voor mobiel bellen vanuit het buitenland niet zijn gedaald, ondanks dreigementen van de Europese Unie.

Volgens een BEUC-econoom krijgen consumenten aanbiedingen voorgeschoteld waar zij niets aan hebben. Ook zouden de aanbiedingen van de verschillende telefoniebedrijven complex en onoverzichtelijk zijn.

Plafond

Het Europees Parlement presenteerde daarom eerder deze maand een plan om de telecomproviders een maximumtarief op te leggen voor internationaal telefoonverkeer binnen de EU. Een mobiel telefoongesprek mag binnen de Unie straks niet meer dan veertig cent per minuut kosten, of vijftien cent om gebeld te worden.

Het voorstel wordt op 9 mei in stemming gebracht. De tijdelijke wetgeving zou dan deze zomer al van kracht kunnen worden.