AMERSFOORT - Vier zorgverzekeraars gaan ervaringen van klanten in ziekenhuizen op internet zetten. Ze verwerken de gegevens in een bolletjessysteem. Een bolletje bij de naam van een ziekenhuis betekent dat de service er, volgens de patiënten, minder was dan in andere ziekenhuizen.

Drie bolletjes betekent dat de ervaringen positiever waren dan dan die van patiënten in andere ziekenhuizen.

Patiënten kunnen een beoordeling geven over de manier waarop artsen en verpleegkundigen met hen hebben gecommuniceerd, in hoeverre ze informatie over de medicijnen hebben gegeven en wat ze aan pijnbeheersing hebben gedaan.

Medische zorg

De ranglijst gaat niet over de kwaliteit van de medische zorg. Patiënten kunnen immers vaak niet beoordelen of die goed is geweest.

Zorgverzekeraar Agis zet de ranglijst vanaf dinsdag op zijn website. Andere verzekeraars zoals Menzis, Delta Lloyd en VGZ zijn, volgens een woordvoerder van Agis, ook bezig met het systeem.

Overheid

De overheid wil al lange tijd dat patiënten beter inzicht krijgen in de prestaties die bijvoorbeeld ziekenhuizen leveren. Als ziekenhuizen slecht uit de test tevoorschijn komen, zullen ze vanzelf proberen hun product te verbeteren, hoopt het kabinet.

Volgens Agis kan een slechte score in het uiterste geval betekenen dat de zorgverzekeraar de samenwerking met het ziekenhuis stopzet.

Zelf bepalen

Agis wil de test in de toekomst verder uitbreiden per type ingreep. Mensen die bijvoorbeeld een knieoperatie moeten ondergaan, kunnen van tevoren op de site opzoeken welk ziekenhuis volgens andere patiënten goed werk heeft geleverd op het gebied van, bijvoorbeeld, pijnbestrijding. Ze kunnen dan zelf bepalen bij welk ziekenhuis ze onder het mes willen.