AMSTERDAM - Computerfabrikant Dell haalt Windows XP voorlopig niet uit de schappen. Dat heeft het bedrijf besloten na vele verzoeken van klanten, die de overstap naar het nieuwe Windows Vista nog niet zien zitten.

Dell leverde, zoals de meeste fabrikanten, aanvankelijk vrijwel uitsluitend nog systemen waarop Windows Vista is geïnstalleerd. Op een website nodigt het bedrijf sinds februari echter klanten uit om hun wensen kenbaar te maken, en veel gebruikers bleken liever systemen met XP te kopen.

Naar aanleiding van verzoeken op de website besloot Dell eerder al een aantal systemen op de markt te brengen waarop geen Windows, maar het alternatieve besturingssysteem Linux is geïnstalleerd.

Verkoopcijfers

Microsoft zal de beslissing van Dell met lede ogen aanzien. De verkoopcijfers van Windows Vista vallen in vergelijking met de introductie van Windows XP in 2001 nogal tegen. Veel gebruikers kijken de kat uit de boom, in afwachting van het eerste 'Service Pack' met updates. Ook vrezen ze dat hun oudere hard- en software niet goed met Vista zal samenwerken.

Onlangs werd bekend dat Microsoft computerfabrikanten wil dwingen om vanaf 2008 alleen nog computers met Vista te verkopen. Veel pc-leveranciers zeggen echter dat de vraag naar XP nog altijd groot is.