AMSTERDAM - Via Youtube zijn vanaf vrijdag tal van VPRO-programma's te zien. De omroepvereniging opende vier kanalen, met onder meer documentaires en muziekprogramma's.

Daarmee is de VPRO naar eigen zeggen de eerste Nederlandse omroep die de stap naar de populaire videosite zet. De VPRO opende een kanaal met nieuwe afleveringen van programma's en hoogtepunten uit eerdere uitzendingen. Zo zijn afleveringen van Tegenlicht en Holland Sport te bekijken, maar ook klassiekers als 30 Minuten en Kreatief met Kurk.

Daarnaast lanceert de omroep een kanaal voor internetmuziekzender 3voor12, een documentairekanaal en een geschiedeniskanaal.

Door een storing bij Youtube waren de kanalen vrijdagochtend niet overigens beschikbaar. Volgens de VPRO is een medewerker van Youtube "uit zijn bed gebeld" om dat te verhelpen.

Overleg

De stap is interessant, omdat binnen de publieke omroep momenteel overleg wordt gevoerd over de omgang met videosites als Youtube. Op de sites wordt veel materiaal geplaatst waarvan de omroepen de auteursrechten bezitten.

Volgens afdelingshoofd Nieuwe Media van de VPRO Erwin Blom is de stap evenwel bewust gezet. Kijkers kunnen de programma's ook van tv opnemen en op internet zetten. "Als je niet wilt dat je programma's ergens te zien zijn, moet je ze niet uitzenden."

Enthousiasme

Volgens Blom is de ontwikkeling niet tegen te houden. "Ga uit van het gegeven, en probeer je merk er zo sterk mogelijk uit te laten komen." Dat wil hij doen door in te spelen op het enthousiasme van internetgebruikers voor sites als Youtube. "Het is een kans om mensen te laten zien wat we te bieden hebben."

Blom kan zich indenken dat sommige omroepen huiverig zijn voor de stap naar sites als Youtube. "Het model is nu: als je niks gratis weggeeft, dan verkoop je ook niks. Je wordt niet groter of populairder door op je spullen te gaan zitten. Dat is de realiteit. Maar als je daar minder in zit, dan heb je twijfels. 'Moeten we dit nu ook al gratis weggeven?' denk je dan."

Toch betekent dat niet dat de VPRO nooit zal optreden tegen mensen die er met hun materiaal vandoor gaan. "Als mensen er rare dingen mee gaan doen, dan kunnen we natuurlijk best stappen ondernemen."

BBC

De BBC ging de VPRO onlangs voor. De Britse publieke omroep opende drie kanalen waar onder meer nieuwsreportages en tv-series te bekijken zijn.