AMSTERDAM - Wie filmpjes post op Youtube, kan daar binnenkort geld mee verdienen. De populaire videosite gaat gebruikers de mogelijkheid geven een korte advertentie in de filmpjes op te nemen, en laat ze dan meedelen in de opbrengst.

Dat meldt Variety op basis van een gesprek met Howard Lindzon, die filmpjes van zijn financiële site Wallstrip.com distribueert via Youtube.

In januari maakten Youtube-oprichters Chad Hurley en Steve Chen al bekend dat ze uploaders van goed bekeken filmpjes wilden gaan belonen door ze een deel van de advertentieopbrengsten te geven.

Rechten

Het bedrijf zou verder bijna klaar zijn met het programma 'Claim Your Content', dat moet garanderen dat gebruikers die beelden posten, ook de rechten van de beelden bezitten.

Youtube staat al geruime tijd onder zware druk van mediabedrijven om op te treden tegen de verspreiding van materiaal waar zij de rechten op bezitten. Viacom, moederbedrijf van onder andere filmmaatschappij Paramount, MTV Networks en Comedy Central, spande onlangs een rechtszaak tegen Youtube aan. Het eist een schadevergoeding van een miljard dollar.