AMSTERDAM - Een Chinese dissident en zijn echtgenote hebben volgens de New York Times een rechtszaak aangespannen tegen internetgigant Yahoo. Het bedrijf zou informatie over Wang Xiaoning aan de autoriteiten hebben verstrekt, waarna hij werd veroordeeld tot tien jaar cel.

De man zou artikelen op internet hebben verspreid waarin hij pleitte voor democratische hervormingen en de introductie van een meerpartijenstelsel in de Volksrepubliek. Hij postte de gewraakte berichten in een nieuwsgroep van Yahoo. Het bedrijf bevestigde op verzoek van de autoriteiten dat het e-mailadres aan Xiaoning toebehoorde.

De dissident werd daarop gearresteerd, en zou in afwachting van zijn proces zijn geschopt en geslagen. In 2003 kreeg hij tien jaar gevangenisstraf.

Marteling

De man, zijn vrouw en enkele medestanders verwijten Yahoo dat het bedrijf heeft meegewerkt aan marteling, en eisen een schadevergoeding en een verbod voor Yahoo om nog gegevens over dissidenten aan de Chinese autoriteiten door te geven.

Internetbedrijven die actief zijn in China krijgen veel kritiek van mensenrechtenactivisten, omdat ze medewerking verlenen aan censuur of de opsporing van tegenstanders van het regime. Google filtert bijvoorbeeld sommige trefwoorden uit zijn zoekresultaten, zoals de termen 'democratie' of 'Falun Gong', een verboden religieuze beweging. Cisco leverde China netwerkapparatuur die het mogelijk maakt om internetverkeer te filteren.