AMSTERDAM - Sinds de introductie in maart heeft Sony naar eigen zeggen in Europa 800 duizend exemplaren verkocht van de nieuwe spelcomputer Playstation 3. Dat zegt topman Howard Stringer in de Financial Times.

Volgens Stringer is de console daarmee een groot succes, in weerwil van verhalen over tegenvallende cijfers. In het Verenigd Koninkrijk zou Sony in de eerste twee verkoopdagen voor honderd miljoen pond PS3's hebben afgezet.

Niettemin is de introductie van de langverwachte console niet over rozen gegaan. Zo zouden zowel de Xbox 360 van Microsoft als de Wii van Nintendo in veel landen beter verkopen. Het feit dat de PS3 in tegenstelling tot de Wii bij veel winkels uit voorraad leverbaar is, geeft voeding aan die geruchten.

Tegenvallers

Sony kampte bij de lancering van de PS3 met enkele fikse tegenvallers: zo moest de introductie worden uitgesteld en uiteindelijk gefaseerd worden uitgevoerd vanwege een gebrek aan onderdelen. Ook kreeg Sony kritiek op de relatief hoge prijs van het apparaat.

Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het een goedkoper en eenvoudiger model van de PS3 in de Verenigde Staten uit de handel neemt wegens gebrek aan belangstelling. In Europa was vanaf het begin alleen het duurdere model - met een draadloze internetverbinding en een harde schijf van zestig gigabyte - verkrijgbaar.

Tachtig gigabyte

Tegenover persbureau Reuters zei het bedrijf dinsdag dat het overweegt een duurdere PS3 met een harde schijf van tachtig gigabyte te gaan maken.

Ontslagen

Het succes van de PS3 in Europa weerhoudt Sony er niet van te snijden in het personeelsbestand. Sony Europe zou ongeveer 160 van de 1900 arbeidsplaatsen willen schrappen.