AMSTERDAM - Bergbeklimmers die de Mount Everest te lijf gaan, kunnen vanaf maart een verslagje naar huis mailen, zo schrijft het Gazet van Antwerpen. Er opent immers een internetcafé op de hoogste berg ter wereld.

In maart zal het internetcafé, dat zich op ongeveer 5.300 meter hoogte zal bevinden, zijn deuren openen. Initiatiefnemer is Tsering Gyaltsen Sherpa, een kleinzoon van de sherpa die in 1953 Edmund Hillary hielp om als eerste de top van de Everest te bereiken.

Duur mailtje

De alpinisten zullen wel meteen hun duurste mailtje ooit versturen. Zij moeten immers zo'n duizend euro ophoesten om de internetontvanger te mogen gebruiken. Deze ontvanger werd 300 meter boven een tussenkamp op de Khumbu-gletsjer geïnstalleerd.

Tonnen afval opruimen

De opbrengsten van het internetcafé worden wel gebruikt om de tonnen afval op te ruimen die expedities in de loop der jaren achterlieten op de bergflank. De totale prijs van een gemiddelde expeditie bedraagt zo'n 60.000 euro.In 2001 stond er al een internetontvanger in de buurt van de Everest, maar die werd door maoïstische rebellen van Nepal opgeblazen.