AMSTERDAM - De helft van de Nederlanders is niet bekend met de mogelijkheden van computerbeveiliging. Toch vindt 94 procent de beveiliging belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van internetprovider Tiscali.

Nederlanders vinden het belangrijk om veilig het internet te bezoeken maar verdiepen zich liever niet in de mogelijkheden, stellen de onderzoekers. Ongeveer vijftien procent geeft aan goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen rond internet en veiligheid.

Ruim de helft van de Nederlanders zegt de gevolgen van onveilig internetten te kennen, zoals het verlies van bestanden en het gevaar dat persoonlijke gegevens op straat kunnen belanden. De belangrijkste redenen voor de ondervraagden om de computer te beveiligen zijn de bescherming tegen virussen, veilig kunnen internetbankieren en de bescherming van persoonlijke gegevens.

Klantenpanel

Onderzoek van Tiscali met een klantenpanel en onderzoek van de Consumentenbond toonde vorig jaar al aan dat mensen niet weten hoe ze met internetbeveiliging moeten omgaan. De internetaanbieder wilde TNS NIPO laten uitzoeken wat mensen wel wisten over onveilig internetten en hoe ze daar mee omgaan.

Website

Tiscali lanceerde woensdag in de Rembrandttoren in Amsterdam de website veiliginternettendoejezo.nl. Daarmee moeten mensen inzicht krijgen in hun persoonlijke veiligheidssituatie. Bovendien kunnen ze advies krijgen over passende beveiligingsmogelijkheden voor de computer.